پنجشنبه, آذر 23, 1396

نام علمی (لاتین): Erinaceus concolor

نام انگیسی: Southern white-breasted Hedgehog    

مشخصات: خارپشت اروپایی جثه ای گرد و توپی شکل دارد، برخلاف سایر خارپشت ها، گوش هایش کوتاه و گرد است و از خارهای پشت سر بلندتر نیست. پشت و پهلوهای این خارپشت پوشیده از خارهای نیز و یکنواخت به طول تقریبی 30 میلی متر است. خارها به تناوب، نوارهای روشن و تیره ای با نوک سیاه دارند. قسمت صورت و زیر بدن این خارپشت را موهای نرم و معمولاً به رنگ قهوه ای شکلاتی پوشانده است. در اکثر این خارپشت ها موهای ناحیه سینه سفید رنگ است و تضاد مشخصی با موهای تیره تر زیر شکم دارد که وجه تمایز ظاهری آن با خارپشت اروپایی غربی است ولی تفاوت اصلی مربوط به مشخصات جمجمه می باشد.
اندازه ها: طول سر و تنه 225 تا 280 میلی متر، دم 20 تا 35 میلی متر، وزن 400 تا 1100 گرم.
زیستگاه: علف زارها، بوته زارها، مناطق جنگلی، استپی و باغات.
پراکندگی: در ایران مناطق خزری تا آذربایجان، کردستان و تهران.
پراکنش جهانی: اروپای شرقی و آسیا.
عادات: شبگرد است، معمولاً در اوایل غروب از پناهگاه خارجی می شود. دو تا سه ساعت فعالیت می کند، سپس تا نیمه های شب به استراحت می پردازد. در فصل پاییز گاهی در روز نیز دیده می شود. به صورت انفرادی زندگی می کند. ولی قلمروطلبی خاصی ندارد، نرها گاهی در شب دو کیلومتر راه می روند. اغلب در بالای سطح زمین و در زیر گیاهان متراکم یا گاهی در شکاف سنگ ها و سوراخ دیوارها لانه می سازد و سطح آن را با علف، خزه و برگ می پوشاند. در مناطق سردسیر فصل پاییز به خواب زمستانی فرو می رود و تا اوایل فصل بهار، که هوا گرم می شود، پیوسته در خواب است.
غذا: غالباً از حشرات، کرم ها، حلزون، مارمولک، قورباغه، مار، تخم و جوجه پرندگان، پستانداران کوچک (به اندازه موش تا خرگوش کوچک)، لاشه حیوانات و گاهی از مواد گیاهی به خصوص میوه های شیرین، هنداوانه و قارچ تغذیه می کند.
تولیدمثل: جفت گیری در بهار و پس از بیدار شدن از خواب زمستانی انجام می گیرد. برخی از آن ها در اواخر تابستان نیز دوباره جفت گیری و تولیدمثل می کنند. دوران آبستنی حدود 35 روز است، دو تا هفت و معمولاً چهار بچه می زاید. خارهای نوزادان در زمان تولد نرم و سفید است که پس از سه هفته سفت می شوند. چشم ها نیز بسته اند که پس از 18 روز باز می شوند. حدود 40 روز شیر می خورند. پس از چهار هفته به دنبال مادر راه می افتند و در 10 ماهگی بالغ می شوند. طول عمر در طبیعت و اسارت حدود هفت سال است.